Ahad, 18 Oktober 2020

PROGRAM, AKTIVITI DAN PERTANDINGAN DALAM UNIT KOKURIKULUM TAHUN 2020 (OKTOBER)


Di sebalik susunan kata-kata yang indah, peribahasa turut digunakan untuk menyampaikan nasihat, teguran atau sindiran secara kiasan dalam kehidupan masyarakat. Yang dimaksudkan dengan peribahasa ialah simpulan bahasa, perbandingan, perumpamaan, pepatah, bidalan, dan kata-kata hikmah.
Ayuh sertai Pertandingan Video Pendek Peribahasa 2020.
Sila imbas kod QR yang tertera pada poster atau klik pada capaian url shorturl.at/aehX8 untuk menyertai pertandingan ini.


Ayuh sertai Pertandingan Melafazkan Pantun 2020!.
Sila imbas kod QR yang tertera pada poster atau klik pada capaian url https://forms.gle/vh1NSTab34QgGwM47 untuk menyertai pertandingan ini.
Ikuti kami di Telegram: t.me/DBPMalaysia


Klik https://forms.gle/CHVJ4t6ABoFoXU8c9 atau Imbas kod QR pada poster untuk mendapatkan syarat-syarat pertandingan dan mengisi borang penyertaan.
Ikuti kami di Telegram: t.me/DBPMalaysia


SORAK SAMPAI MENANG!
Tak kira anda pompom girl ke, ultras ke, kumpulan sorak sekolah ke, baru nak buat team sorak ke, JOM SERTAI Pertandingan Sorakan Semangat Rakan Muda Aktif.
Muat naik video sorakan anda di Instagram dan sertakan #sorakanrakanmudaaktif
Hadiah wang tunai untuk dimenangi! Penyertaan adalah PERCUMA!
Tertakluk kepada syarat dan peraturan pertandingan. Baca di sini https://tinyurl.com/SyaratSorakanSemangatRakanMuda
Jangan lupa daftar penyertaan di https://tinyurl.com/RakanMudaAktif

Dengan sukacitanya dimaklumkan bahawa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sedang menganjurkan program Hadiah Tunas Cipta 2019/2020. Hadiah ini akan diberikan kepada karya terbaik yang disiarkan dalam majalah pada tahun 2019 dan 2020 dalam bentuk puisi, cerpen dan rencana yang dihasilkan oleh penulis yang berumur antara 7 hingga 21 tahun.

Sehubungan dengan itu, semua penulis dan penerbit dipelawa untuk mengemukakan pencalonan Hadiah Tunas Cipta 2019/2020.

Sila imbas kod QR pada poster atau klik pautan https://flowto.it/cnHMmVhK untuk muat turun Syarat dan Borang Penyertaan.Ayuh sertai Pertandingan Kuiz ASEAN 2020 Peringkat Kebangsaan.
Pemenang kategori Sekolah Menengah akan mewakili Malaysia di peringkat Rantau ASEAN.
Jangan lepaskan peluang ini!
Untuk maklumat lanjut, layari www.penerangan.gov.my atau Facebook ASEAN QUIZ Malaysia.Berita baik ni. Kepada kawan-kawan yang gemar berpastri atau berbakeri, anda berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai.
Caranya mudah saja. Kongsikan video penyediaan pastri/ bakeri kawan-kawan di Instagram dan sertakan #bakerirakanmudakatif. Ingat tau! Video tidak lebih dari 5 minit.
Jangan lupa isi borang penyertaan di https://tinyurl.com/RakanMudaAktif
Tertakluk kepada syarat dan peraturan pertandingan!
GAYA KITA, CARA KITA
International SCRATCH Competition (ISC) registration kicked off about a month ago and the deadline is on 10/10/2020. Need some motivation to sign up? 𝐇𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐡𝐞 𝟒 𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐬 𝐰𝐡𝐲 𝐲𝐨𝐮 𝐬𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝𝐧'𝐭 𝐦𝐢𝐬𝐬 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐂𝐑𝐀𝐓𝐂𝐇 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧. Register now at http://www.kiroboot.com/internationalscratchcompetition to be a part of this historic moment!!!

#KIROTECH #PIIM #GLTS
#KiroTechISC
#KPM #KBS #alumniPBM
#mydigitalmaker #MDEC #MDM20
#myRis #UMS


Pertandingan Mencipta Logo Rasmi Rakan Muda Day Out Peringkat Kebangsaan 2020
1. Kami kat KBS ni ada satu program baru untuk para Sukarelawan
iaitu " Rakan Muda Day Out" . Program ini akan dilaksanakan pada hari Sabtu Minggu pertama bulan November 2020 (7 November 2020) . Kalau nak tahu KBS akan laksanakan program ini serentak seluruh Malaysia🇲🇾🇲🇾 pada hari tersebut.
2. Nak tahu lagi tak? Kami nak buat logo untuk program tu. Kalau anda rasa "terer" buat logo apa kata anda hantar kepada kami? Yang "champion" akan menerima RM 1,500.00 berserta sijil dan yang paling power sekali Logo yang menang akan di gunakan untuk program ini nanti.
3. Bayangkan logo anda yang menang digunakan diseluruh tanah air dari Perlis sehinggalah ke Sabah. Power tak power lah. Kalau betul berminat tekan google form ini, isi sedikit maklumat dan baca syarat-syarat penyertaan disini :-
4. Apa lagi? Jom sertai kami dan hantar logo ciptaan anda sebelum
25 Oktober 2020

kepada kami di :-
Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu
Jalan Pasir Panjang
21100, Kuala Terengganu
Terengganu Darul Iman
5. Maklumat lanjut sila hubungi Kak Farah (0199197912) dan Abang Yuzran (01116922262)
MAKLUMAN TARIKH TUTUP & MUAT NAIK VIDEO PROJEK ONRC 2020

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

Merujuk kepada pengumuman PKPB oleh pihak kerajaan kepada 4 buah negeri terlibat (Sabah/WP Kuala Lumpur/WP Putrajaya/Selangor) baru-baru ini, pihak penganjur telah mempertimbangkan kewajaran untuk melanjutkan tarikh tutup penyertaan yang dijadualkan pada 16 Oktober kepada 30 Oktober (Jumaat).

Oleh itu, dengan masa berbaki 2 minggu ini, pihak penganjur menyeru kepada semua pasukan yang terlibat agar dapat membuat persediaan serta penambahbaikan terhadap projek robotik masing-masing sebaik mungkin.

Bagi pasukan yang telah memuatnaik video projek sebelum ini, anda boleh memuatnaik semula sekiranya ingin mengemaskini projek tersebut sebelum tarikh tutup di atas.

Segala kesulitan yang berlaku amat dikesali. Moga kita akan beroleh kemenangan di dalam perjuangan menentang gelombang ke-3 COVID-19 ini.

Sekian, terima kasih. 

Graduan NIVC 5.0 dan Dewan Bahasa Pusaka (DBP) menganjurkan Pertandingan Menulis Esei Bahasa Melayu dengan tema Kepelbagaian Seni Warisan Malaysia Memperkukuh Perpaduan Bangsa Malaysia bersempena dengan Hari Kebangsaan ke-63.
Pendaftaran pertandingan dibuka sekarang!
Terbuka kepada semua murid sekolah menengah untuk memberikan pandangan dan penghargaan tentang kebudayaan seni warisan Malaysia melalui penulisan esei.
Hadiah bernilai RM2,250 jadi rebutan.
Jangan buang masa lagi, daftar sekarang dan selamat mengarang esei.
Tarikh tutup pertandingan ini adalah pada 11 November 2020.
Untuk maklumat lanjut, sila layari:
Laman Facebook GRADUAN NIVC: https://fb.com/Graduan.NIVC
Laman web rasmi GRADUAN NIVC: https://nivc.graduanmalaysia.org
atau hubungi:
1. Cik Ng Yu Jin (019) 475 2083 yujin@nivc.graduanmalaysia.org
2. Cik Ng Mei Qi (011) 1154 3680 meiqi@nivc.graduanmalaysia.orgMenangi WANG TUNAI RM13500.00
Sertai Pertandingan Video Kreatif Sempena Maulidur Rasul SAW 1442
Anjuran JAKIM dengan kerjasama Yayasan Taqwa MAIWP.
Maklumat lanjut dan syarat-syarat penyertaan klik -
Tarikh tutup
14 Rabiulawwal 1442H/31 Oktober 2020MJOM SERTAI PERTANDINGAN VIRTUAL EXPO OF INNOVATION PRODUCT AND SYSTEM DESIGN 2020 (VIDE2020) !!! Serlahkan bakat anda dan rebutlah peluang ini untuk menangi wang tunai!!
Sempena Minggu Sains Negara 2020, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) menganjurkan VIDE 2020 "SUSTAINABILITY OF INNOVATION IN THE NEW NORMAL"
Layari https://vide2020.unimap.edu.my untuk maklumat lanjut.